Trainen uitbesteden

Natuurlijk heeft u bij de aanschaf van uw pup de intentie gehad om regelmatig met hem te gaan oefenen. Toch kan het gebeuren dat u door omstandigheden (tijdelijk) niet in staat bent om dit te doen. of u bent niet in staat om uw hond bekend en gewend te maken met allerlei situaties, zodat de hond dit als gewoon gaat zien.

Oefenen is cruciaal voor een hond. Herhaling, regelmatig succesmomenten ervaren en oefeningen doen in verschillende settings zorgen ervoor dat gedrag en gehoorzaamheid zich niet alleen beperkt tot de leslocatie.

Hoe ga ik te werk?

Ik ga een half uur per keer intensief aan de slag met uw hond. Daarbij herhaal ik oefeningen die u in de les al hebt geleerd. gezien de intensiviteit van de training is een half uur ruim voldoende om alles door te nemen.

Ook neem ik de hond mee naar verschillende locaties met bijzondere situaties. Trainen langs een weiland met schapen, door een winkelstraat of op een plek met veel verkeer of spelende kinderen. Afhankelijk van de reactie van uw hond worden er intensief gehoorzaamheidsoefeningen uitgevoerd of , als de hond erg onder de indruk is, wordt er aandacht besteed aan die zaken die de hond spannend vindt. Ik gebruik hiervoor afstandstraining, oftewel, ik begin op een afstand waarbij de situatie voor de hond niet bedreigend is. Hierbij let ik sterk op gedragingen van de hond waaruit ik kan opmaken of de hond ontspannen is, of toch erg afgeleid wordt door de situatie. Ik kies altijd voor veilige locaties waar de hond niet gehinderd wordt door andere honden, kinderen of verkeer.

Kunt u helemaal niet oefenen met de hond, dan raad ik u aan om in eerste instantie 2 keer per week het aantrainen uit te besteden. Als de hond meer doortraind raakt kan de intensiviteit worden teruggebracht naar 1 keer per week. Oefent u wel, maar niet vaak genoeg, dan blijft 2 keer per week ideaal, maar volstaat 1 keer per week ook.

Krijg ik dan geen hond die vooral naar de hondentrainer luistert?

In eerste instantie wel. In de aanleerfase weet de hond bij mij wat hij kan verwachten en zal dus beter reageren op commando’s dan bij de eigen baas. Als de oefeningen echter meer gewoonte worden en u voert die in het dagelijks leven op dezelfde manier uit (zelfde commando’s) dan zal de hond het gewoon gaan vinden om ook naar u te luisteren.

De beste manier om aantrainen tot een succes te maken is dat u privĂ©les gehoorzaamheid bij mij volgt, zodat u dezelfde handelingen en commando’gebruikt. Daarnaast kan ik u dan bijzondere oefeningen meegeven die gericht zijn op karaktertrekken van uw eigen hond. Een tweede optie is dat u lessen volgt bij een hondenschool naar eigen wens. Ik pas het aantrainen dan aan, aan de manier van lesgeven op die hondenschool.

Let op! Niet alle hondenscholen passen bij mijn manier van trainen en de kennis die ik heb van verschillende methoden. Of er een mogelijkheid is bespreek ik graag met u in een kennismakingsgesprek.