Lessen

Op deze pagina vindt u meer informatie over de gehoorzaamheidslessen en de groepslessen “Bezig zijn met uw hond”.

Privéles gehoorzaamheid en opvoeding

De privélessen opvoeding en gehoorzaamheid bestaan uit een opbouw met verschillende oefeningen. Iedere week komt er een nieuwe oefening bij en worden eerder geleerde oefeningen herhaald. Een deel van de oefeningen is gericht op opvoeding en gehoorzaamheid, andere oefeningen zijn meer gericht op de karakterontwikkeling van de hond.

Buiten en indien gewenst bij u thuis

De meeste lessen vinden buiten plaats. In eerste instantie in een omgeving waar we in alle rust kunnen trainen, maar waar wel andere aangelijnde honden komen. Indien gewenst kunnen lessen ook plaatsvinden bij u in de wijk. Dit is geen vereiste als u zelf regelmatig met de hond op straat oefent en er geen specifieke problemen zijn met het wandelen in de wijk.

Als u ook begeleiding wilt bij de opvoeding van de pup bij u thuis, of als u uw kinderen wil betrekken bij de opvoeding van de hond, kunt u dat aangeven. Hier is altijd ruimte voor.

Afwisseling in oefeningen, actief en passief.

Door verschillende oefeningen te doen is er afwisseling in de les en leert de hond beter op u te letten. De afwisseling zorgt ervoor dat de hond zich niet gaat vervelen. Ook wissel ik zo moeilijkere oefeningen af met oefeningen die goed gaan. Succesmomenten zijn belangrijk om baas en hond te stimuleren. Herhaling is belangrijk om het de hond niet alleen aan te leren, maar ook eigen te maken. De hond en de baas gaan een opdracht en de manier waarop deze wordt uitgevoerd gewoon vinden. Daarnaast zijn veel oefeningen nuttig in het dagelijks leven.

Door mijn kennis en ervaring met verschillende moderne en gerenommeerde klassieke methoden kan ik, gericht op het karakter van de hond, de juiste oefeningen gebruiken en alternatieven bieden als een bepaalde oefening voor baas of hond niet goed lijkt te werken

Karakterontwikkeling

De opvoeding van een hond is er op gericht dat een hond zich leert aan te passen aan het huiselijk leven en alles daarbuiten. Een hond leert dat we het niet op prijs stellen als hij telkens tegen ons op springt en dat we het wel op prijs stellen dat hij rustig blijft wachten als we even stilstaan tijdens de wandeling. De hond leert dat het niet erg is als we aan hem zitten (handig bij de dierenarts bijvoorbeeld) en het is echt een stuk veiliger en leuker voor een hond, als hij makkelijk hier komt als hij los mag lopen tijdens een wandeling.

Oefeningen die gericht zijn op de karakterontwikkeling van de hond, richten zich vooral op emoties. De pup of jonge hond leert in een veilige situatie om te gaan met ongenoegen, met onzekerheid en met het beteugelen van zijn driften. Ook zijn bepaalde oefeningen gericht op de vertrouwensrelatie tussen hond en zijn baasjes.

Het resultaat is dat de hond stabieler in het leven komt te staan, het voorkomt obsessief gedrag en het versterkt de relatie met zijn baas.

Is een uur les voor een pup niet veel te lang?

De invulling van de puppyles bestaat uit een afwisseling van actieve en passieve oefeningen. Ook worden vragen besproken tijdens de les. Door halverwege even stil te staan en tijd te besteden aan theorie en vragen kan de pup even uitrusten. Hoe jonger de pup, hoe meer rustmomenten er in de les verwerkt zijn. Bepaalde oefeningen doen we pas als de pup wat ouder is.

Ongewenst gedrag

u kunt mij inschakelen als uw hond licht problematisch gedrag vertoont. Bijvoorbeeld trekken aan de lijn, niet bij u komen, een doordravende drukke pup, grommen enz. Veel ongewenst gedrag is het beste op te lossen doormiddel van gehoorzaamheidslessen. De hond bestuurbaar krijgen lost veel problemen op zoals trekken aan de lijn. Wellicht heeft u al elders gehoorzaamheidslessen gevolgd. Dit maakt voor deelname aan mijn lessen niet uit.

Sommige gedragingen staan echter op zich zelf. Ik richt me dan op de situatie en het gedrag van de hond en kijk hoe u hier mee omgaat. Aan de hand van deze observaties geef ik u oefeningen mee of advies over hoe voortaan op deze gedragingen te reageren. Blijk het gedrag niet licht maar zeer problematisch te zijn of te kunnen worden, dan voel ik mij genoodzaakt u naar een hondengedragstherapeut door te verwijzen. Oftewel, ik neem geen onnodige risico’s.

Bezig zijn met je hond!

Bijzondere verrichtingen.

Actief bezig zijn met je hond heeft meerwaarde voor de onderlinge band tussen baas en hond en voor het emotionele welzijn van de hond. Door spel leren hond en baas elkaar beter kennen en krijgt de hond meer voldoening dan met alleen flink wandelen en rennen.

1 keer per maand organiseer ik in een kleine groep een les bijzondere verrichtingen. Deze lessen bestaan uit een klein stukje gehoorzaamheid en verder vooral uit stoeien, beheerst apporteren en speuren.

gehoorzaamheid

Ik begin altijd met een stukje gehoorzaamheid. Omdat er, anders dan tijdens de privéles in een groepje wordt gewerkt, krijgt het baasje de gelegenheid om de oefeningen te doen met andere honden erbij. De hond leert om zich niet met andere honden te bemoeien. Daarnaast gaat de hond in de trainmodus. Hierdoor leert hij dat dit een moment is om iets met zijn baas te doen. U doet gehoorzaamheidsoefeningen zoals u die gewend bent. Het maakt dus niet uit als u bij een andere hondentraining gelest heeft.

Stoeien

Met stoeien stimuleren we de zelfverzekerdheid van de hond. Er wordt eerst alleen met de eigen baas gestoeid, waarbij succesmomenten belangrijk zijn. Andere oefeningen bij het stoeien zijn er juist op gericht om het stoeien beheersbaar te houden. Er wordt gestoeid met een jute zak of flosstouw. Als de hond en baas het stoeien onder de knie hebben, wordt het uitdagen en stoeien over gedragen aan een medecursist. Ook hier spelen succesmomenten en beheersbaarheid een belangrijke rol.

Apporteren

Apporteren is één van de meest beoefende spelletjes die mensen met hun honden doen. Zomaar een beetje gooien met een bal kan echter diverse problematische gedragingen veroorzaken. Ook is vaak en veel apporteren erg belastend voor het hondenlichaam. Met ballen gooien wordt de achtervolgingsdrift gestimuleerd. Overdreven achtervolgingsdrift openbaart zich niet alleen bij de bal (ballengekte), maar ook bij andere bewegende objecten zoals fietsers en hardlopers. Door beheerst en op de juiste manier te leren apporteren voorkom je dergelijke gedragingen bij de hond.

Tijdens het onderdeel apporteren leren u en uw hond om beheerst en veilig te apporteren.

Speuren

speuren is een activiteit die voor vrijwel alle honden geschikt is. Speuren is leuk voor baas en hond, snuffelen werkt rustgevend, terwijl het tegelijkertijd een intensieve breinactiviteit is. Veel honden krijgen ruim beweging maar lijken niet moe te krijgen. Dit komt omdat de hond te weinig geestelijk gestimuleerd wordt en er dus behoefte blijft bestaan om iets te doen. Speuren is hier een ideale activiteit voor.

Voor wie zijn de lessen bijzondere verrichtingen? Alle hondenbazen met een hond van tenminste 6 maanden oud die in de basis gehoorzaam is. De groep bestaat uit maximaal 5 deelnemers en tenminste uit 2 deelnemers.

Let op! Honden die zeer bezitterig zijn met hun speelgoed, angstagressie of enige andere vorm van agressie naar honden of mensen vertonen kunnen niet mee doen aan deze les.